Kapanma Döneminde Sağlıklı Yaşam

Merhaba! Bir önceki tam kapanma yazımızda toplumsal ve bireysel bir takım ögelere değinmiştik. Tükenmiş olduğumuz bu süreçte kendimiz için yapabileceklerimizi hatırlamaya hazır mıyız? Kapanma Döneminde Sağlıklı Yaşam serimizde ruh-zihin-beden üçlemesine yönelik paylaşımlarımızla sizinleyiz.

Unutmayalım, aksiyona geçebilmek için birinci koşulumuz olumsuz koşulların içinde dibe çekilmek yerine dengede kalabilmek adına inanç beslemek ve pozitif kalabilmek!

Güneşli havada dört duvar arasında sıkışıp kaldık hissi yerine neler yapabiliriz?

Öncelikle sağlıklı yaşam adına egzersiz!

Özellikle ekonomik sıkıntılar yaşadığımız şu dönemde illa ki belli bir bütçe ayırıp online programlara katılmamız gerekmiyor.

Geçen sene 19 Mayıs özel programımızda Kafa Sesleri TV konuğu olan pilates eğitmeni Ece Dursun’un videosunu bir kez daha paylaşmak istiyorum.

Hiçbir ekipmana gerek olmadan, hepimizin evinde uygulayabileceği temel seviyedeki hareketleri bizlerle paylaşan Ece’ye bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Egzersiz yapmanın faydaları saymakla bitmiyor.

Hepimizin bildiği gibi kilo kontrolü, vücut kompozisyonunda iyileşme, uyku kalitesini sağlama gibi olumlu katkıların yanı sıra stresli olduğumuz şu dönemde egzersiz yapmak günlük hayatın stresinden uzaklaşmamıza yardımcı olur.

Fiziksel hareket vücudumuzda endorfin salgılanmasını sağlar. Endorfin, vücudumuzun doğal mutluluk hormonudur. Dolayısıyla mutsuzluk duygusuyla baş etmek için hareket etmek harika bir çözüm!

Şayet hayatımızda düzenli spor yoksa ilk etapta kas ağrılarına yol açsa da “beden-zihin-ruh sağlığım için harekete ihtiyacım var” diyebilmek temel motivasyonumuz olmalı.

Kendimizi sıkıntıya, zora sokmadan, limitlerimizi belirleyerek ilerlemek çok daha sağlıklı ve uzun vadeli olacaktır.

Mindfulness

Son yılların popüler akımı Mindfulness (Farkındalık/ Bilinçli Farkındalık), odağımızı şimdiki an’a getirmemizi, an’da gerçekleşen duygu, düşünce ve olayları yargısızca, nazikçe ve şefkatle karşılayabilme becerisi geliştirmemizi sağlayan bir yaklaşımdır. Deneyimsel bir süreçtir.

Somut olan bedensel tepkileri yumuşatmak duyguları yumuşatmaktan, düşünceleri değiştirmekten çok daha kolaydır. Dolayısıyla gün içinde olumsuz bir durumla karşılaştığınızda:

  1. Derin nefes alın.
  2. Bedeninize, duyumlarınıza bakın.
  3. Yargısız olun.
  4. Geçmiş ile bağlantı kurmadan ilk defa yaşıyormuş gibi deneyimleyin.
  5. Duygu olumsuz da olsa orada kalması için izin verin.
  6. Gözlemleyin.
  7. Zorlanıyorsanız tekrar nefesinize odaklanın.
  8. Eyleminize karar verin.
  9. Bana ne iyi gelir? sorusunun cevabını düşünün.
  10. Sürece açık olun.

Duygular gelip geçicidir. Engellenmişlik duygusuyla sabırla mücadele etmenin en iyi yollarından biri nefese odaklanmaktır. Çünkü nefes, bizi şimdiki an’a getirir.

Bir yılı aşkın bir süredir maskelerle yaşıyoruz. Tek kat, çift kat derken nefes almanın önemini belki de ilk kez bu kadar iyi kavradık.

Sağlıklı ve doğru nefes alma teknikleri üzerine tıbbi kaynaklardan bilgiler alarak kendimiz için büyük bir iyilik yapabiliriz!

Kapanma Döneminde Sağlıklı Yaşam içeriklerimize farklı farklı önerilerle devam ediyor olacağız. Takipte kalın!

Neden Spor Yapmalıyız? yazımıza buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.