Kahkaha Yogası Deneyimi

Merhaba, sevgili Kafa Sesleri okurları! Bugünkü yazımızın konusu kahkaha yogası üzerine. İlk defa bir iki sene önce duyduğum ancak deneyimleme fırsatım olmayan bir atölyeydi benim için. Artık kahkaha yogası deneyimi kazandığıma göre paylaşabilirim!

Kahkaha yogasının, kimi farklı çevirilerde gülme yogası, gülme terapisi olarak da duyabilirsiniz, (Laughter Yoga) kurucusu Hindistanlı Dr. Madan Kataria’dır. Gülme yogası, 1996 yılında Madan tarafından sebepsiz gülme ile bazı yoga nefes (pranayama) tekniklerinin birleştirilmesiyle geliştirilmiş, benzersiz bir egzersiz rutinidir. 

Gülme Yogasının Faydaları

  • Gülmek stresi azaltır.
  • Bağışıklık sistemimin güçlenmesine katkı sağlar.
  • Ruh halimizi olumlu anlamda etkiler.
  • Yüzdeki kasları çalıştırdığı için yüz jimnastiği etkisi yaratır.
  • Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için uygulayabileceğimiz keyifli bir pratiktir.

Gülme Yogası Nasıl Yapılır?

Katıldığımız grup etkinliğinde öncelikli olarak eğitmen tarafından gülme yogasına dair paylaşılan bilgileri edindikten sonra nefes egzersizlerine başladık. Diyafram nefesi üzerine egzersizler yaptıktan sonra germe hareketleri, vücut hareketleri gibi ısınma teknikleri ve engellenmişlik duygusunu yıkmayı kolaylaştıran oyunsu süreçlerle gülme, kahkaha egzersizlerine başladık.

Yaratıcı Dramadan da biliyoruz ki oyunsu süreçler ve oyun kendiliğindenliği harekete geçirir. Aktif öğrenme modelinde deneyimin altını çizer. Özellikle yetişkinlerin çocuklara kıyasla bir gün içerisinde neredeyse 1/5’i kadar gülerlerken drama, oyun, gülme yogası gibi aktivitelere yetişkin hayatında daha da yer verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Gülmek için neden çok.

Herkes mizah, komiklik ya da şaka olmadan nedensiz gülebilmeli. Çünkü gülmek, iyileştiricidir.

Komedi türünde yazdığı tiyatro oyunlarıyla bilinen Fransız oyun yazarı Molière‘in de dediği gibi “İnsan, gülebildiği kadar insandır.”

Kahkaha Yogası grup içi fiziksel egzersizlerle başlatılan ve beynin gerçek ile sahte kahkahayı ayırt edemediği bilimsel gerçeğine dayanan bir egzersizdir.

Duygular ve bu duyguların ifade biçimleri iki taraflı çalışır. Yani beynimiz vücudumuzun yaptıklarına odaklanır. Bu da duygularımızı etkiler.

Mutlu olduğumuzda gülümsemek/kollarımızı havaya doğru coşkuyla açmak ya da gülümsediğimiz/ kollarımızı havaya doğru coşkuyla açtığımız için mutlu olmak şeklinde örneklendirebiliriz.

Dolayısıyla, duygularımızın yarattığı bazı fiziksel reaksiyonları kullanarak beynimizi “kandırabileceğimizi” ortaya koyan araştırmalar mevcuttur.

Beyni kandırmak ya da mutlu olduğuna inandırmak dediğimizde duygunun gerçekliği tartışmaya açılabilir. İşte bu noktada düşünce-duygu ve davranış ilişkisini detaylı anlamak gerekiyor. Biliyoruz ki bedenimiz, zihnimizin komutlarını yerine getiren bir mekanizma ve bedenle zihin; yani düşünce ve davranış arasında duygularımız var.

Hayatımızı daha huzurlu ve mutlu yaşamak bizim elimizde olabilir.

En içten kahkahalarla dolu günlere!

Oyun Oynamak İsterseniz: https://kafaseslericom.wordpress.com/oyun/