Başarısızlıkla Nasıl Mücadele Edilir?

Başarısızlıkla nasıl mücadele edilir? 100 kişiye en sevmediğiniz kelime ne diye sorsak başarısızlık kelimesi ilk 3 cevaptan biri olur sanırım. O kadar sevmiyoruz ki kelime anlamını bile başarı kelimesinin zıttı olarak tanımlıyoruz sadece.

Başarısız olma durumu, muvaffakiyetsizlik.

TDK

Başarı, başarısız ya da başarısızlık kelimelerinin etimolojik yapısını incelemeyeceğim. Başarısızlıkla nasıl mücadele edilir? sorusunu yüklediğimiz anlamlar açısından değerlendireceğim.

Başarısızlıktan Neden Korkarız?

Başarısızlığı kabul etmek çok zordur. İnsanın egosunu zedeleyici bir durumdur. Başarısızlığı kabul etmek yenildiğinizi kabul etmektir. Hırslarınızı bırakmak, hayal kurarak ulaşmaya çalıştığınız hedeflerinize ulaşamayacağınızı iliklerinize kadar hissetmektir. Neyi başarıp başarmadığına bakılmaksızın başka insanlardan nasihat ve telkinler işitmektir. Başarısızlığınızı kabul ettiğiniz andan itibaren herkesin kendisinde sizinle ilgili konuşma hakkını bulduğu düşündüğü evre başlar. Haklı veya haksız yıkıcı eleştirilerle karşılaşmanız ve “başarısız!” olduğunuz için karşı argümanlarınızın bu eleştirilere sadece savunma mekanizması ile verilen cevaplar olarak algılanmasıdır. Türkiye’de hayatınızın bir anlamda kontrolünüzden çıkmasıdır. Bu yüzden başarısızlıktan korkarız.

Başarısızlık Acil Eylem Planı

Yaşınızın bir önemi yok. Başarısızlık hali her zaman karşılaşabileceğiniz bir durum. Oldu ya bu durumla karşılaştınız ve olgunluk gösterip başarısızlığınızı da kabul ettiniz. Hemen kendinize bir acil eylem planı hazırlayın. Çünkü yukarıda yazdığım ve çok yüksek ihtimalle karşınıza çıkacak durumlarla baş etmek kolay olmayacak.

İlk yapmanız gereken başarısızlığınızı sindirin. Bu sizin ruh sağlığınız için en öncelikli koşul. Sindirmeden başarısızlığınızın gerçek sebeplerini bulamazsınız. Sonrasında tüm sebepleri yazın ve aralarındaki bağlantıyı çözmeye çalışın. Belki bir noktada verdiğiniz yanlış bir karar çığ gibi büyüdü ve sizi başarısızlığa sürükledi.

Her şeyi yazdıktan ve bağlantıları kurduktan sonra kendinize “Neyi değiştirseydim başarısızlıkla yüzleşmek zorunda kalmazdım?” diye sorun. Senaryolar oluşturun kafanızda.

Bunlar başarısızlığınızdan ders çıkarmak için size faydası olacak bir çalışma. Daha büyük mücadele dışarıdan gelecek yıkıcı eleştirilere karşı vereceğiniz mücadele olacak. Hele ki Türkiye’de…

Bu mücadelede çelik gibi sinirlere ihtiyacınız var

Eğer kendinize neden başarısız olduğunuzun sebeplerini net olarak söyleyebiliyorsanız yani bu durumdan kaçmıyorsanız, işiniz daha kolay. Maalesef Türkiye’de eleştiri kültürü olmadığı için yapıcı olmak adına yapılan yıkıcı eleştirileri süzmeyi öğrenmeniz gerekiyor. İçinden işinize yarayacak olanlarını seçip geri kalanını kulak ardı etmelisiniz. Başarısızlığın getirdiği duygularla kendinizi savunmak isteyeceksiniz. Ama yapmayın! Yıkıcı eleştirilere cevap vermeye çalışmak eleştirinin yıkıcılığını arttırır sadece.

Eğer kendinize karşı dürüst bir şekilde yaptığınız hataları söyleyebiliyorsanız, durumu kabullendiyseniz, kendinizi dışarıya karşı canla başla savunmak zorunda değilsiniz. Siz merak edenlere sebeplerini söylersiniz. Destek olmak isteyenler bir daha bu sebeplerin oluşmaması için yanınızda olmaya çalışır. Destek olmak istemeyen ve sadece kendi egosunu tatmin etmek isteyenlere zaten ne derseniz deyin, onlar kendi bildiğini söylemeye devam edecek.

Siz de böylece başarısızlıktan hem ders çıkartacak hem de size değer veren insanları görmüş olacaksınız.

Mücadele yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Instagram sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz.