Sosyal Deney

Bozuk düzenden bahsederken sosyal medya mı bizi bu hale getirdi yoksa biz zaten böyleydik de sosyal medya sayesinde mi görür olduk? diye sormuştum. Benim düşüncem, biz hep böyleydik ve sosyal medya sayesinde bunları görür olduk diye düşünüyorum. “Influencer” lar sayesinde yapılan aslında Türkçesi “Etkileyici Pazarlama” olan pazarlama stratejisi sayesinde de ilgi çekme isteği iyice ayyuka çıktı. Son zamanlarda en çok gördüğüm de sosyal deney adı altında yapılan rezillikler. Youtube girip sosyal deney yazıp insanlığımıza ağlayabilirsiniz.

İnsanlığın yok olduğu evre: Sosyal Deney

Sosyal deney dediğimiz kavram aslında psikolojik ya da sosyolojik olarak insanların bir durum karşısında verdiği tepkiyi test etme araştırmalarıdır. İçeriği aslında çok geniş. Elinize bir mikrofon alıp sokakta rastgele insanlara belirli bir soruyu sorarak cevap almak da aslında bir anlamda sosyal deney. Eskiden bunları televizyonda izlerdik. Eline mikrofon alan muhabir sokakta insanlara sorular sorar ya da daha kapsamlı iş yapmak isteyenler gizli kamera ile kurgular yapar ve sonuçlarını izletirlerdi. O zamanlar kamera bulmak zor, gizli kamera bulmak iyice zor, buldunuz diyelim yayınlamaya zaten bir mecranız yok. Ama şimdi öyle mi… Teknoloji gelişti, aldığınız en kötü telefonda bile iyi kötü bir kamera var ve yayınlamaya da mecranız.

İlk başlarda zor durumda olan insanlara gerçekten yardım edenler bu yaptıklarını sosyal medyada paylaşmaya ve ilgi görmeye başlayınca yıllardır bitmeyen bir “Sosyal Deney” furyası aldı başını gitti. Evsize ayakkabı hediye ettim ve ağladı, acıkan birine yemek ısmarladım ve duygulandı gibi gibi daha masumane görmeye başladığımız videolar (ki başlarda karşı tarafın yüzü buzlanırdı kim olduğunu görmezdik) zamanla 1000 lira verdim, tablet hediye ettim, gittim bütün tezgahını satın aldım diye dönüşmeye başladı. Daha da korkuncu kullanılan dil “Bak fakir nasıl mutlu oldu” noktasına gelir oldu. Yüzlerine bir buzlama yapmaya gerek duymadan, milyonlarca insana sırf ilgi çekmek için umarsızca, acımasızca, rencide ede ede gösterildi. Onlar ilgi çektiğini sandı ama biz karşı taraf için üzüldük, yapanlar adına utandık. Olan insanlığa oldu ve bir yara daha aldı.

Neden ilgi çekmek istiyoruz?

Herkesin sebebi farklı tabii ki ve tek bir cevabı yok bunun. Ama en büyük sebeplerinden birisini tahmin edebilirsiniz bence. Evet, doğru bildiniz! PARA!

Influencer’ dediğimiz etkileyici pazarlamanın başrolleri olan insanlar genel olarak sosyal medyayı en etkili kullanan gençlerden oluşuyor. E baktığınızda fena da para kazanmıyorlar. Hatta bazıları hayatınız boyunca çalışsanız alamayacağınız evlerde oturuyorlar, arabalara biniyorlar. Eskiden bir iş insanı, bir ünlü bir oyuncu, bir futbolcu ya da bir şarkıcı o evlere ve arabalara sahip olduğunda yine özeniyorduk ve onlar gibi olmaya çalışıyorduk. Hatta plakçılarda türkücü olmaya çalışanların oluşturduğu kuyruklar dün gibi aklımızda. Şimdi de özenilen insanlar influencer olunca ve herkesin elinde telefon ve sosyal medya imkanı olunca bu işe soyunanların sayısı bir hayli fazlalaştı. Çünkü hayatı boyunca çalışmak istemeyen ya da çok lüks içinde yaşayarak mutlu bir hayat yaşayacağını zannedenler bir hayli fazla.

Netice olarak en büyük dürtü yine para ve parayı da güç için istediğimizi bu yazımda sizinle paylaşmıştım.

Herkes istediğini yapsın, meşhur olmaya çalışırken benliğini, etiğini, insanlığını kaybetsin benim hiç umrumda değil. Ama sosyal deney adı altında meşhur olabilmek için iki kuruş geçim parası kazanmaya çalışan insanları kendilerine alet etmeyi bıraksınlar.


Dipnot: Tırnakları ile kazıya kazıya bir noktaya gelmiş olanlar üstüne alınmasın. Çünkü genelde öyle insanlar hep üstüne alınır ama üstüne alınması gerekenler alınmaz!


Yazının Sorusu: Bazen soru sormak bile kötü hissettirir. O duyguyu bildiniz mi?

Diğer yazılarımı okumak için: https://kafaseslericom.wordpress.com/author/eraykagansimsek/