Dünya Ebeler Günü

Merhaba! İlk yazımda 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü sebebiyle sizlere ebeliği tanıtmak istedim. Ebelik bir çok kaynakta ; gebelik döneminde gebeliğin teşhisi ve gözetimi ile normal doğum yaptırmakla görevli kişilerin oluşturduğu tıbbi bir meslek olarak tanımlanmaktadır. Bir de yönetmeliğimize göre bizim görevlerimiz ve benim yorumumla ebeliği okumanızı öneririm :

Sağlık Bakanlığı’ndan: Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik (Tarih: 22.05.2014 ve Sayı: 29007))

Ebelik aslında sadece gebelik dönemi ve doğum değildir. Bizler gebelik öncesinde, gebelik sürecinde ve doğum anlarında hem kadın hem erkeğin destekçisiyiz. Bunun devamında doğum sonrası ve 0-6 yaş aralığında hem ebeveynlerin hem de bebeğin destekçisiyiz.

Ebelerin Görev ve Yetkileri

4 yıllık Ebelik lisans eğitimi almaktayız. Ve bu eğitimin sonucunda bir çok yetkiye sahip olmaktayız. Bunlar :

  • Gebelik öncesi dönemde gebeliğe hazırlık eğitimi ile anne/babalığa ve doğuma hazırlık sürecini programlayabilir ve yürütülmesini sağlayabiliriz.
  • Doğurganlık dönemlerinde kadınların üreme sağlığı konusunda izlemini yapabiliriz.
  • Gebelik tanısı koyabilir, normal gebelik takibi ve bu süreçte gerekli muayeneleri yapabiliriz.
  • Riskli durumları erken dönemde saptayıp, gerekli önlemleri alıp sevk edebiliriz.
  • Doğum sürecini yönetip, travay (doğum eyleminin birinci evresi) sırasında anne ve bebeğin sağlığını izleriz. Normal doğumları ve doktorun olmadığı durumlarda acil makat doğumları yaptırabiliriz.
  • Gerektiğinde epizyotomi uygulayabiliriz. Burada gerektiğinde kısmının altını çizmek isterim. Çünkü maalesef ki günümüzde epizyotomi bazı yerlerde rutin olarak uygulanmaktadır. Bu konuda da tüm sağlık çalışanlarımızın ve gebelerimizi bilinçlendirmeliyiz.
  • Doğum sürecinde komplikasyonları belirleyip, acil tedbirleri alabiliriz.
  • Doktora haber verip, doktorun direktifleri doğrultusunda acil müdahalede bulunabiliriz.

Bitti mi? Tabii ki hayır!

  • Doğum sonrası dönemde ise yenidoğanın ilk bakım ve muayenesini yapabilir, gerektiğinde acil resüsitasyon (kalp-akciğer canlandırması/kalp masajı) gerçekleştirebiliriz.
  • Anneye emzirme eğitimi verebiliriz ve lisans eğitimi sürecinde aldığımız “Emzirme Danışmanlığı” dersi yeterlidir. Ancak kendimizi geliştirmek, bilgilerimizi güncellemek adına “Emzirme Danışmanlığı” eğitimleri alabiliriz.
  • Doğum sonrasında annenin bakım ve izlenimlerini yapıp, riskli durumları belirleyip, sevk edebiliriz.
  • Acil obstetrik durumlarda Bakanlıkça düzenlenen protokoller doğrultusunda tanımlanan ilaçları uygulayabiliriz.
  • Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde anne ve bebek sağlığını korumak ve geliştirmek için gerekli eğitim ve danışmanlık hizmeti verebiliriz. Bu hizmetleri vermek için de lisans eğitimimiz yeterlidir. Ancak bilgilerimizi güncellemek ve farklı bakış açıları kazanmak adına artı olarak eğitimler alabiliriz.
  • Aile planlaması hizmetlerinde, kadın ve yenidoğana ait tarama programlarında görev alabiliriz. Aile planlaması danışmanlığı verebiliriz.
  • 0-6 yaş çocuk bakım ve gelişimini izleriz. Özellikle gebe ve 0-6 yaş çocuk aşıları olmak üzere bulaşıcı hastalıkların kontrol programlarında ve bağışıklama hizmetlerinde görev alırız.

Bunları okuduktan sonra hala ebeliğin sadece doğumu içerdiğini mi düşünüyorsunuz? Umarım bu algıyı biraz da olsa yıkabiliriz. Gördüğünüz üzere bizler aslında gebelik, doğum, yenidoğan, ebeveynlik ve 0-6 yaş çocuk alanlarında bulunan her konuda varız.

Ve iyi ki de varız! 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü ‘müz bol oksitosinli olsun. Unutmayın, Ebeler en büyük destekçinizdir.

Sizin de yayımlanmasını istediğiniz seçme şiirler veya yazılarınız varsa editor@kafasesleri.com adresine gönderebilirsiniz.

Youtube kanalımıza gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.