Anne Kavramı

mother holding her baby

Merhaba! Hazır anneler günü gelmişken bu yazımda da Anne Kavramı ‘na yer vermek istedim.

Annelik benim için farklı, annem için farklı, sizler için çok çok farklı anlamlar içeren bir kavramdır. Peki tarihçesi nedir? Hadi Anne Kavramı ‘nın tarihçesini öğrenelim :

Eski Türkçe’de “ög” kelimesi “ana,anne”yi ifade edermiş. Hatta günümüzde de “ög” kelimesini harf değişimleri ile hala kullanıyormuşuz ama farkında değiliz. Bakalım bu kelimeler nelermiş:

-g sesinin -v’ye dönüşmesi ile ög+ey > öv-ey şekli teşekkül etmiş. Ancak kelime Türkiye Türkçesinde, dar ünlü ile, üvey şeklinde kullanılmaktadır.

-g sesinin -k’ye dönüşmesi ile de ög-süz “annesiz, annesi ölen” kelimesi Türkiye Türkçesi’nde ök-süz şeklinde kullanılmaktadır. (Benzer şekil: Eski Türkçe egsük > Türkiye Türkçesi eksik.)

(Sertkaya, 2012)

Bazı kaynaklarda “ög” yerine “ana”, “aba”, “apa” kelimelerini de bulmak mümkün.

Etimolojik köken olarak bakıldığında ise “anne” kelimesi, Hititçe ’deki  “Annas” sözcüğünden geldiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Uygurca’ya ise bizim dilimizdeki ile benzer şekilde “Ana” olarak geçmiştir. Srilanka halkı için ise “Annai” kelimesi yine Türkçedeki kullanımı ile benzerlik gösterir. Lazca’da ise “Nana”, Macar dilinde ise “Anya” olarak karşımıza çıkmaktadır.

“ANNEDİR”

Ülke olarak,  şive olarak, kültür olarak söyleyişler fark etse de “anne” kavramında  bir ortak noktamız var. O da  Anne Kavramı ‘nı bir canlı dünyaya getirenlere, bir canlı yetiştirenlere denmesi gerektiği düşüncemizdir. Tabi ki bunları farklı kelimelerle dile getirebiliriz. Bize içsel olarak hissettirdikleri de farklı olabilir. Ama biliyoruz ki bir canlıyı 9 ay gibi bir süreçte taşıyan ANNEDİR. Bir canlıyı dünya ile buluşturan ANNEDİR (bir de ebedir). Bir canlı yetiştiren ve dünyaya kazandıran ANNEDİR.

Şimdi böyle yazınca sadece 9 aylık doğum yapıp, çocuk yetiştiren kadınlara anne denir gibi olduğunu fark ettim. Ancak benim dikkat çekmek istediğim nokta ; 6 aylık veya 9 aylık doğum yapsanız da siz bir annesiniz. Doğum yapmadan evlat edinip onu büyütürseniz de siz bir annesiniz. Kedi/köpek/kuş gibi bir canlı alıp besleyip büyütseniz de siz bir annesiniz. Çocuğun annesi ölse ve siz bir baba-anneanne-dede-teyze olsanız da o çocuğa baktıysanız siz yine annesiniz. Tabii bu benim annelik kavramına olan bakış açım. Ancak hayatınızda illa ki bir anne rolü vardır. Şöyle bir durun düşünün bakalım. Bu rolü ve kavramı hayatınızda en çok hak eden kim ya da kimler? Mesela ben de bu rolü hak eden birden fazla kişi var.

Anne vektörler | Anne vektör çizimler, vektörel grafik | Depositphotos®

BİR GÜN DEĞİL HER GÜN ANNE KAVRAMI

Hayatınızdaki anne rolünde olan kişiye veya kişilere bu özel günler dışında da sıkı sıkı sarılın. Bol bol sevgi gösterin. Bir gün değil her gün annemiz olduğunu unutmayın. Onlar olmasaydı biz bugünler de bambaşka bireyler olabilirdik. İyi veya kötü ancak bambaşka biri… Anne kavramını en içten hissetmeniz dileğiyle.

Hem beni doğurup yetiştiren annemin, çocukluğumda tüm eziyetlerime katlanan anneannemin ve dedemin, her ihtiyacım olduğunda bana bakan destek olan teyzelerimin anneler günü kutlu olsun.

Dünya Ebeler Günü yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Youtube kanalımıza gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.