İnsan Hakları Günü

İnsan Hakları Günü, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra devletlerin bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması gerektiği konusunda birleşerek 10 Aralık 1948 senesinde “İnsan Hakları Evrensel Bildirisi”ni kabul etmesiyle kutlanmaya başlamıştır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi; ırk, renk, din, cinsiyet, dil, siyasi veya diğer görüşler, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğum veya diğer statüler sebebiyle ayrımı gözetmeksizin herkesin doğal insan haklarına sahip olduğunu ilan eder.

10. AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması Senaryo Atölyesi katılımcısı olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik bir kısa film yapmış olmaktan ve bu anlamlı günde yayına almış olmaktan ötürü mutluyum.

Toplumsal farkındalığa hizmet etme arzusuyla birlikte cinsiyetlerin ötesinde, insan sevgisini öne çıkaran bir film ortaya koymak istedik. “Pembe Mavi” isimli kısa filmimiz, daha doğumla başlayan süreçteki kadın/erkek ikiliğine ve toplumun bireyler üzerindeki baskısına dikkat çekmeyi amaçladı.

Ataerkil, heteroseksist hegemonyanın iki kutuplu cinsiyet kurgusunu yeniden üretmesi ve çeşitliliğin görmezden gelinerek cinsiyetler krizine yol açtığı günümüzde, umut olmak istedik. Öyle bir dünya sunduk ki bu dünyada “Farklılıklara rağmen eşitlik” kurgusu yerine “Çeşitlilik ve renklerin doğallığı ve bizatihi eşitliği” söz konusu.

Cinsiyetin pratiğe ve algıya girmediği, sevgi ve umut dolu bir dünya hayaliyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günümüz Kutlu Olsun!

Projede birlikte olduğumuz ve süreçte emeği geçen kıymetli hocalarım Prof. Dr. Ayşegül Yaraman, Jale Sancak ve Erhan Tuncer‘e ve arkadaşımız Umut Ertekin‘e teşekkürlerimle.

Senaristliğini ve yapımcılığını üstlendiğim, Egemen Sancak‘ın yönettiği ve Direncan‘ın müziğini yaptığı “Pembe Mavi”, Youtube Kafa Sesleri TV’de. Aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz. İyi seyirler!

Yönetmen / Director: Egemen Sancak

Senaryo ve Yapımcı / Screenwriter- Producer: İdil Güney Şimşek

Görüntü Yönetmeni / d.o.p: Utku Uzay Kocabey

Müzik / Music: Direncan / Rapsodi Müzik Yapım

Kurgu / Edit: Egemen Sancak

Oyuncular / Cast: Öykü San, Side Balaban, Yasmin Ergül, Gülçin Kartal, Cenk Bursalı, Canberk Erbaş, Mevlüt Atış, Kudret Aşan, İdil Güney Şimşek

Reji Asistanı / 1.st ad: Berkay Ali Gülek

Sanat Yönetmeni / Art Director: İdil Güney Şimşek

Prodüksiyon Amiri /Production Manager: Eray Kağan Şimşek

Diğer yazılar için: https://kafaseslericom.wordpress.com/author/idilguneysimsek/