NEDEN SPOR YAPMALIYIZ?


Neden spor yapmalıyız? Çünkü sağlıklı kalmanın en etkili yolu spordur. İnsan vücudu hareket etmeye programlanmış bir mekanizma olduğu için hareketsizlik kendi vücudumuza yapacağımız en büyük kötülük olacaktır. Günlük yaşantımıza baktığımızda ise birçoğumuzun hareket alanı çok kısıtlı ya da zamanı yok. Bu yüzden sürekli olarak yeni yeni diyet programları deneyip duruyoruz ve böylece kilomuzu kontrol altına alabiliyoruz. Ama bu sefer de hormonal dengelerin bozulması, bu bozulmaya bağlı psikolojik ya da fizyolojik başka sorunlarla mücadele ediyoruz. Halbuki çözüm çok basit: Spor.

“SAĞLAM KAFA SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR” M.K. ATATÜRK


Spor, öncelikli olarak fizyolojik olarak üstümüzde birikmiş olan enerjiyi atmamızı sağlar. Düzenli hale geldiğinde fizyolojik olarak vücutta rahatlama oluşur ve denge oluşur. Bu dengenin oluşması ile birlikte psikolojik olarak da rahatlama gelir. Hele bir de beraberinde beslenmenizi de çeşitlendirip dengesini kurabilirseniz değmeyin keyfinize. Bunu çok rahat bir şekilde gözlemleyerek görebilirsiniz. Hayatına düzenli sporu yerleştirmiş insanlara bakın, benzer hayatları yaşayanlarla kıyasladığınızda, stres seviyelerinin daha düşük olduğunu, hayata daha olumlu baktıklarını, enerjilerinin daha yüksek ve genel olarak daha güler yüzlü olduklarını görebilirsiniz. Çünkü düzenli spor yaptığınızda kortizol hormonu yani nam-ı diğer stres hormonunuzu dengede tutarsınız. Böylece vücut strese girmez, daha iyi uyur, daha iyi dinlenir ve endorfin hormonunun artması ile de daha mutlu olursunuz. 


Vakit problemini nasıl aşacağız?


Herkesin yapmaktan keyif alacağı spor dalı farklı olabilir. Kimi insan yüzer, kimi insan pilates yapar, kimi insan futbol oynar vs. Benim keyif aldığım ise koşmak mesela. Çeşitli birçok spor ile ilgilendim; güreş, basketbol gibi. Bana en çok faydası dokunan koşu oldu. Zaman içerisinde açık havada olmayı daha çok sever hale geldiğim için belki de ama spor salonlarından keyif alamaz oldum ve açık havada bir aktivite yapmak istedim. Böylece koşarken buldum kendimi. Beni mutlu etti. Diyeceğim o ki, sizi mutlu eden spor dalını bulun. Önemli olan bir sporu düzenli hale getirmek için buna fayda sağlayacak alanı bulmak.Gelelim vakit problemine. Özellikle büyükşehirlerde yaşanlarda spora vakit ayırmak daha da zorlaşıyor, bu bir gerçek. Vakit bulabilenlerimiz için spor salonları mevcut zaten. Vakit bulmakta zorlananlar için ise pilates, yoga gibi evde yapabileceğiniz egzersizler mevcut. Bunları yapabilirsiniz. Bu konuya dikkat çekmek için 19 Mayıs’ ın anlam ve önemine de değinebilmek adına Pilates Eğitmeni Ece Dursun’ u Youtube Kafa Sesleri TV kanalımızda konuk etmiştik. Kendisi ile gerçekleştirdiğimiz sohbeti buradan izleyebilirsiniz: 

https://www.youtube.com/watch?v=RFUcNh1uCg4&list=PLJB5AHX8iA4m4qri0nk54ala0K2CLU6__&index=3


Dediğim gibi insanın fıtratı hareket etmek üzerinedir. O yüzden hayatınızda spora mutlaka yer ayırın. Zamanla ATATÜRK’ün ne demek istediğini daha iyi anlayacaksınız.”SAĞLAM KAFA SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR” M.K. ATATÜRK



Dipnot: Hep merak etmişimdir. Gündemde hiç olmaması gereken, en temel hak ve özgürlükler tartıştırılırken arka planda acaba neler oluyor, ne goller yiyoruz diye. Malum 1 hafta alkol satışı tartışmaları alevlendirildi ve arkasından sigara tartıştırıldı. Meğer arka planda “Yeni Anayasa” çalışmaları tamamlanıyormuş.


Yazının Sorusu: Bütün bu olanlara hala şaşırabilen var mı?